Slow Greek Episode 33 : Το μέλι είναι γλυκό, μα η μέλισσα δαγκώνει

December 05, 2015

Ο Ξενοφών αποκαλείται "αττική μέλισσα" επειδή γράφει πολύ ωραία αττική διάλεκτο.

Πάντως, η μέλισσα δαγκώνει, σύμφωνα με τον λαό. Αλλά γιατί δαγκώνει;

Όλα ξεκινούν από τον Δία. Ο μπαμπάς του Δία, ο Κρόνος, είχε έξι παιδιά. Τα παιδιά αυτά τα γεννούσε η Ρέα.
Κάθε φορά που γεννούσε ένα παιδί η κυρία Ρέα, ο Κρόνος το έτρωγε. ΧΑΠ!
Έτσι, έφαγε την Δήμητρα, την Εστία, την Ήρα και τον Ποσειδώνα.
Επειδή υπήρχε μία προφητεία, από την μητέρα του Κρόνου, τη Γαία:
"Όπως εσύ νίκησες τον πατέρα σου, ομοίως θα σε νικήσει το παιδί σου!" έλεγε η Γαία.
Λέει ο Ησίοδος στη Θεογονία, 464-465

"πεύθετο γὰρ Γαίης τε καὶ Οὐρανοῦ ἀστερόεντος, οὕνεκά οἱ πέπρωτο ἑῷ ὑπὸ παιδὶ δαμῆναι".

 

 

Αλλά, όταν ήρθε η ώρα να γεννηθεί ο Δίας, η μαμά του, η Ρέα έστησε δόλο. Αντί για το μωρό, ο Κρόνος έφαγε έναν μεγάλο λίθο. Μία πέτρα. ΧΛΑΠ!
Ο Δίας γεννήθηκε κανονικά, στα βουνά της Κρήτης. Εκεί, στο όρος Δίκτη, ο Δίας μεγάλωσε κρυφά. Τροφός του Δία ήταν η Μέλισσα. Η Μέλισσα, μία νύμφη του όρους, έδινε στον Δία μέλι και γάλα. Μέλι και γάλα ! Έτσι, ο Δίας έγινε δυνατός και νίκησε τον Κρόνο στην Τιτανομαχία και έγινε εκείνος Βασιλιάς των νέων Θεών. Οι Τιτάνες έχασαν τη δύναμή τους.
Σήμερα, όταν δύο άνθρωποι διαφωνούν, τσακώνονται και μετά γίνονται πάλι φίλοι,
τότε λέμε "Όλα μέλι - γάλα".
Αυτό ίσως είναι από την τροφή του Δία, ίσως είναι και από την Παλαιά Διαθήκη και τη Γη της Επαγγελίας. Ποιος ξέρει ;

Πάντως, ο Κρόνος μεταμόρφωσε τη νύμφη Μέλισσα σε σκουλήκι της γης. Αλλά ο Δίας μετά νίκησε τον Κρόνο και την έκανε την Μέλισσα που ξέρουμε σήμερα. Το έντομο! Μπζζζζζζ.
Οι άνθρωποι δοκίμασαν το μέλι και άρχισαν να το κλέβουν. Η Μέλισσα λυπήθηκε πολύ:

"Δώσε μου Δία κάτι. Θέλω να υπερασπίζομαι την εργασία μου απέναντι στους ανθρώπους! Κάνω τόσο πολλή δουλειά και μου την κλέβουν!" Ο Δίας την βοήθησε. Της έδωσε το κεντρί, για να δαγκώνει τους ανθρώπους. "Πρόσεξε όμως" της είπε "το κεντρί είναι για να υπερασπίζεσαι την εργασία σου.  Αν έρθει άνθρωπος να σου πάρει το μέλι και θέλεις να αμυνθείς, έχεις το κεντρί. Αλλά να ξέρεις ότι, αν δαγκώσεις άνθρωπο με το κεντρί, αμέσως θα πεθάνεις! Το κεντρί σου είναι η ζωή σου." Λέει ο Αίσωπος

"ἐάν τις τῶν ἀνθρώπων ἥκῃ λαβεῖν μέλι, σὺ δὲ βούλῃ αὐτὸν ἀμύνασθαι, ἔχε τὸ κέντρον· πλὴν ἴσθι ὅτι, εἰ πλήξεις ἄνθρωπον, ἐμβληθέντος τοῦ κέντρου, παρευθὺς ἀποθνήξῃ· ζωὴ γάρ σοι ἐντυγχάνει τὸ κέντρον."

 

Γι' αυτό, το μέλι είναι γλυκό, μα η μέλισσα δαγκώνει. Τι να κάνουμε; Κανείς δεν είναι τέλειος !

Το μέλι, λοιπόν, είναι προϊόν της φύσης. Η μέλισσα παίρνει το νέκταρ από τα λουλούδια και τα φρούτα. Το μαζεύει στην κυψέλη και με πολλή πολλή δουλειά και υπομονή, το νέκταρ γίνεται μέλι. Όπως λέει και η παροιμία:
"Αγάλι αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι" δηλαδή "σιγά σιγά". Το μέλι θέλει χρόνο και υπομονή. Σιγά σιγά...
Το μέλι αυτό τρώνε οι μέλισσες, αλλά οι άνθρωποι τους το κλέβουν. Γιατί τους το κλέβουν;

 

Μα φυσικά, γιατί είναι μαγικό! Το μέλι έχει όλα τα καλά του κόσμου!
Πρώτον, είναι αφροδισιακό. Όλοι ξέρουμε τις ερωτικές περιπέτειες του Δία. Από πού τόση δύναμη στα ερωτικά; Φυσικά από το μέλι ! Ιατρικά όμως, το μέλι έχει όντως πολλαπλές βιταμίνες Β. Οι βιταμίνες Β δυναμώνουν την τεστοστερόνη, άρα και τις ερωτικές περιπέτειες.
Δεύτερον, το μέλι είναι φυσικό αντιβιοτικό. Έχει φαρμακευτικές ιδιότητες, επειδή είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά και αντιβακτηριδιακά συστατικά.
Τρίτον, το μέλι καίει τα λίπη και βοηθά πολύ στο χανγκόβερ. Βέβαια, αν φας μέλι πριν βγεις για ποτό, δεν θα έχεις χανγκόβερ, γιατί θα έχεις κάτι άλλο. Μέτρον άριστον, είπαμε. Όταν πονάει το κεφάλι, το μέλι διαλύει το αλκοόλ από το στομάχι. Με λίγα λόγια, το μέλι είναι ένας γλυκός σύμμαχος στη διατροφή, γιατί δεν είναι όπως ο καφές ή η ζάχαρη. Το μέλι κρατά περισσότερη ώρα. 

Όταν βράσει το μέλι, βοηθά στην χαλάρωση. Ένα τσάι με μέλι είναι το καλύτερο υπνωτικό. Όταν πονάει ο λαιμός, το μέλι με λεμόνι ή ρακί, είναι το πιο υγιεινό φάρμακο. Όταν περνάνε τα χρόνια, λίγο μέλι στο πρόσωπο κάνει την καλύτερη μάσκα ομορφιάς. Δηλαδή, το μέλι είναι καλλυντικό. Οι γυναίκες γίνονται δυνατές, σαν τη βασίλισσα μέλισσα !
Ε τώρα, τι να λέμε; Η Κλεοπάτρα, η ίδια η Κλεοπάτρα έκανε μπάνιο σε μέλι και γάλα ! Χαζή ήταν;