Slow Greek Episode 34 : Θάλασσα, πυρ και γυνή, καλά τρία

November 27, 2015

Η Λυσιστράτη του Αριστοφάνη είναι η πρώτη φεμινιστική κωμωδία, για πολλούς. Είναι όμως;
Τα Αρχαία Σχόλια λένε "θάλασσα καὶ πῦρ καὶ γυνή, κακὰ τρία" !
Είναι τόσο μεγάλα αυτά τα κακά στην Ελλάδα σήμερα; Ποιος ξέρει;
Αλλά σήμερα θα μιλήσουμε για ένα από αυτά, για τη θάλασσα.

Ο συγγραφέας Ανδρέας Καρκαβίτσας στα Λόγια της πλώρης (1893) λέει τα ίδια με τον αρχαίο σχολιαστή:

 

"Ο πατέρας μου - μύρο το κύμα που τον τύλιξε - δεν είχε σκοπό να με κάμει ναυτικό.
- Μακριά, έλεγε, μακριά, παιδί μου, απ’ τ’ άτιμο στοιχειό!
Δεν έχει πίστη, δεν έχει έλεος. Λάτρεψέ την όσο θες, δόξασέ την· εκείνη το σκοπό της. Μην κοιτάς που χαμογελά, που σου τάζει θησαυρούς. Αργά γρήγορα, θα σου σκάψει το λάκκο ή θα σε ρίξει πετσί και κόκαλο, άχρηστο στον κόσμο. Είπες θάλασσα, είπες γυναίκα, το ίδιο κάνει.
Και τα έλεγε αυτά άνθρωπος που έφαγε τη ζωή του στο καράβι, που ο πατέρας, ο πάππος, ο προπάππος, όλοι, ως τη ρίζα της γενιάς ξεψύχησαν στο παλαμάρι. Μα δεν τα έλεγε μόνον αυτός, αλλά κι οι άλλοι γέροντες του νησιού, οι απόμαχοι των άρμενων τώρα, και οι νιότεροι, που είχαν ακόμη τους κάλλους στα χέρια, όταν κάθιζαν στον καφενέ να ρουφήξουν τον ναργιλέ, κουνούσαν το κεφάλι και στενάζοντας έλεγαν:
- Η θάλασσα δεν έχει πια ψωμί. Ας είχα ένα κλήμα στη στεριά και μαύρη πέτρα να ρίξω πίσω μου."

Στην πραγματικότητα η θάλασσα στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου κακή. Δεν είναι επικίνδυνη.
Είναι η Μεσόγειος θάλασσα, μία θάλασσα κλειστή, με μεγάλη ποικιλία ψαριών. Η θάλασσα στην Ελλάδα δεν είναι ωκεανός !

Δηλαδή, δεν έχει καρχαρίες. Έχει όμως δελφίνια! Τα δελφίνια είναι φιλικά, δεν είναι επικίνδυνα.
Συνήθως τα δελφίνια ακολουθούνε τα μεγάλα καράβια και προσπαθούν να βρουν τροφή από τα σκουπίδια των καραβιών.
Αυτό είναι επικίνδυνο. Επικίνδυνο για τα δελφίνια όμως, όχι για τους ανθρώπους!

Επίσης, στη θάλασσα της Ελλάδας υπάρχουν οι σπάνιες χελώνες Καρέττα Καρέττα και οι φώκιες Μονάχους Μονάχους.
Τις περισσότερες χελώνες Καρέττα Καρέττα τις βλέπουμε στα νησιά του Ιονίου Πελάγους.

Το Ιόνιο πέλαγος πήρε το όνομά του από την Ιώ. Χμ ! Άλλη μία ερωτοδουλειά του Δία. Φυσικά ! Μία καλή, παρθένος ιέρεια της Ήρας ήταν η Ιώ. Αλλά, επειδή ήταν παρθένος, την ερωτεύτηκε ο Δίας. Η Ήρα ζήλεψε πολύ, οργίστηκε. Ο Δίας, για να τη σώσει, μεταμόρφωσε την Ιώ σε αγελάδα. Αλλά η Ήρα ζήτησε την αγελάδα για δώρο. Φυλάκισε την Ιώ και ο Δίας την απελευθέρωσε. Τότε η Ήρα έστειλε τον Οίστρο, μία πολύ κακή αλογόμυγα (ζζζζζζζζ). Η μύγα τσίμπησε την Ιώ και η Ιώ τρελάθηκε. Πήρε τους δρόμους και έτρεχε οιστρόπληκτη. Έφτασε στο Ιόνιο πέλαγος πρώτα, και του έδωσε το όνομα. Αυτά λέει ο Οβίδιος.

Στην Ιθάκη, την Κεφαλλονιά και την Ζάκυνθο υπάρχουν πάρκα προστασίας των άγριων αυτών ζώων και μπορεί κανείς να τα επισκεφτεί, να δει πώς μεγαλώνουν και να μάθει. Στην Κέρκυρα υπάρχει έντονος ιταλικός χαρακτήρας, αφού είναι πολύ κοντά στην Αδριατική θάλασσα. Τέλος, στο Ιόνιο πέλαγος ανήκουν και τα Κύθηρα, πατρίδα της Ακαταμάχητης Αφροδίτης. Το Ιόνιο πέλαγος είναι λιγότερο τουριστικό από το Αιγαίο πέλαγος. Στα επτά νησιά των Επτανήσων μπορεί κανείς να δει τα σκούρα μπλε νερά, τις πράσινες παραλίες και τα ψηλά ορεινά εδάφη. Στο Ιόνιο πέλαγος βρίσκεται και το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου, το Φρέαρ των Οινουσσών. 

Το Αιγαίο πέλαγος έχει πολύ περισσότερα νησιά. Περίπου 5.000 ! Το όνομα του Αιγαίου πελάγους προέρχεται από μία παρεξήγηση. Καθώς γύριζε ο Θησέας από την Κρήτη, έχοντας σκοτώσει το τέρας, τον Μινώταυρο, ξέχασε να βάλει λευκά πανιά στο καράβι. Γύρισε με τα μαύρα. Τα είδε ο Αιγέας "Πάει το παιδί μου" σκέφτηκε, και έπεσε στη θάλασσα από το Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και πνίγηκε. Πλαφ ! Μέγα λάθος. 

Μέγα λάθος όμως είναι και ο φόβος απέναντι στη θάλασσα της Ελλάδας. Η θάλασσα, όπως και η γυναίκα, αλλά και η φωτιά, έχει τους νόμους της. Τα θαλάσσια σπορ είναι ωραίο χόμπυ, αλλά θέλουν προσοχή. Επίσης, θάλασσα και αλκοόλ δεν πάνε παρέα. Όταν έχει μελτέμι (φσσσσσ) στο Αιγαίο πέλαγο, φυσάει πολύ. Τότε προσέχεις, για να έχεις. Η θάλασσα είναι δίκαιη. Όταν την ξέρεις, σε ξέρει και εκείνη. Κολυμπάς με προσοχή, όταν δεν ξέρεις και με πίστη, όταν ξέρεις. Απερίσκεπτα πράγματα δεν κάνουν οι σωστοί κολυμβητές. Ο καλός θαλασσινός σέβεται τη θάλασσα, όπως ο καλός εραστής σέβεται τη γυναίκα. Τα ρεύματα δεν είναι πολύ δυνατά, αλλά όταν είναι δυνατά, θέλουνε μυαλό. 

Περισσότερα πράγματα για το Ιόνιο και το Αιγαίο Πέλαγος θα πούμε σε επόμενο επεισόδιο.
Είπαμε. Η θάλασσα στην Ελλάδα δεν είναι ωκεανός. Αλλά δεν είναι και λίμνη !